כתבה זו נמצאה בארכיון נוצץ  |  לעמוד הראשי של נוצץ לחץ כאן
 כתבה הבאה  | כתבה הקודמת  | חזרה לארכיון
איך ניראים ירקות חדשים, מה טעמם, ומה תרומתם לחיינו? האם יש צילומים בלעדיים של ירקות חדשים?

איך ניראים ירקות חדשים, מה טעמם, ומה תרומתם לחיינו? האם יש צילומים בלעדיים של ירקות חדשים?
תאריך הכתבה: 20/02/2002



במסיבת העיתונאים שנערכה בבית סוקולוב בתל אביב דיברו על חשיבותם של הירקות לחיינו, ועל תרומתם לבריאותינו. אף על פי ששולחן צבעוני ועליו פיתוחים חדשים שכללו ירקות נהדרים וגם מילונים מקסימים כיכבו באירוע, עדיין, צמרת עולם הירקות וכמובן גם העיתונאים, שתו קפה בוץ ונגסו בתיאבון בקרואסונים טריים. ללמדך שמקומם של הבריאים והטריים חשוב מאד, אבל דברי מאפה מסוכרים ובורקסים מתפוררים בפה, הם תמיד המנצחים.
העיתונאי שמעון וילנאי מתא כתבי חקלאות, הציג את צמרת עולם הירקות: חיים אלוש מנהל תערוכת משוב. איתן בן דוד מנכ"ל מועצת הירקות והוא הפיגורה הכי חשובה בהיררכיה של אותה מסיבת עיתונאים. ד"ר דוד כהן מנהל פיתוח מאזור הצפון, וציון שמר מנהל תחנה נסיונית למחקר ברמת הנגב. איש שזכה בפרס בענייני ניצול המיים.
בן דוד מסר נתונים על כ 20 אלף חקלאים המעסיקים כ 60 אלף עובדים מהם 22 אלף תאילנדים. (ימים ספורים אחריו מסר שר החקלאות כי יש בארצינו 15500 חקלאים וגם הם הולכים ונעלמים). המסר של בן דוד היה ברור והתאים לימות המלחמה בהם אנחנו שרויים: אם תיעלם החקלאות הישראלית, הרי בזמן מלחמה מי יגדל את מזונינו אם לא אנחנו לעצמינו? ועוד: אם תיעלם החקלאות כל הארץ תהפוך לתל אביב (רעיון אנטי ציוני ואנטי חינוכי בכלל לא רע ואהוב על בני הדור הצעיר שנוהרים לתל אביב).
בתערוכת אגרו משוב שתיפתח בקרוב בתל אביב ולכבודה התקיימה מסיבת העיתונאים, יציגו פיתוחים חדשים: כך הראו לעיתונאים ירק יפהפה שהוא עירוב של כרוב וקולורבי, חסות שגדלות בשיטות הידרופוניות, ללא גרגרי עפר שנידבקים בעליהן, מיקבץ עלי סלט גמדיים נקיים ומוכנים לאוהבי סלטי העשב, עגבניות כהות כמעט שחורות עם פסי זברה ירקרקים. נגסתי באחת. טעמה עדיין מזכיר עגבניה, אבל היא בשרנית עד מאד ולא משפריצה גרעינים, עגבנייה ורודה זעירה, פלפלים בגווני אדום שונים בצורת פעמונים קטנים, דודבדנים צהובים חמוצים ומעוררים שניקראים שלפח ועטופים אחד אחד במעטפת לבנה יבשה. פטריות עצומות ונהדרות, מילונים מפוספסים וקשים, קישואים שמנמנים וסימטריים, וכך הלאה.
התפארו כאן בגידול תרבותי של עכובית הגלגל, זה צמח הבר המוגן, הירוק והבשרני שערביי ישראל אהבו לבשל והוא מעדן. והיום הוא נימכר ב 18 שקלים לקילוגרם. גם התפארו בפיתוחם של פרחים מדהימים ממשפחת האדמוניות דווקא בצבעי ורוד ולבן, ועוד קישוטי עציץ ירוקים.
הסבירו כי ככל שהירקות שונים בגיוון צבעיהם וצורתם, הבשלנים צורכים אותם יותר והם משמחי החיך והאסתטיקה. סיפרו גם שלמרות הפיתוחים והאיקלומים החדשים, עדיין מתקשים לתאר לצרכן מהו טעמה של עגבניה וורודה למשל בהשוואה לעגבנית שרי רגילה (טעמתי, אין הבדל לטובת הפיתוח החדש, שמצדיק דיבורים פרט לשוני בעובי הבשרניות), ומהו טעמו של מילון חדשני ששמו "כתום הציפה". טעמתי גם אותו, ואין מה לעשות: הפירות כמו הירקות המסורתיים טעימים יותר, הפיתוחים יפים יותר, בשרניים יותר, קשים יותר, אבל מזכירים הרבה פחות את הטעמים המוכרים לנו, מן האורגינליים.
המדענים שבחבורה סיפרו על הפיתוחים השונים וכן על ניצולם של המיים המלוחים לחקלאות באזור רמת הנגב.
היה מעניין. היה גם טעים: הכינו קובה ממולאים בעכובית הגלגל, אורז מתובל בהם, קערת ירקות ירוקה שכללה אותם, ועוד תבשיל לא ברור ומוגדר. התבשילים היו קרים, אבל היה פיצוי בכך שאמרו לכל מי שנישאר עד הסוף, קח לך מן התצוגה מה שתחפוץ. זו הייתה אמירה נדיבה, רק עכשיו לך ותיסחב במונית עם מיטען חסות הידרופוניות הביתה.
חשוב לציין שהיו שם הרבה צלמים. יותר מהמקובל. כאילו חס ושלום זה היה אירוע מלחמתי. התברר שבמערכות של כלי התיקשורת הודיעו היחצנים באותו יום כי עומדים להציג ירק המגביר את כוח הגברא. במערכות הריחו ירק שמוכר עיתון ושלחו שפע צלמים. במציאות לא ראיתי שהציגו ירק עם כוח גברא, אבל הצלמים סידרו כל אחד לעצמו על הריצפה, על נייר לבן, תצוגת ירקות חדשים אותה צילמו בצילום בלעדי כמובן. צלם ידיעות אחרונות צביקה טישלר שטרח בהכנת הירקות המצולמים גילה נדיבות כלפי נוצץ והשאירם בשטח לצילום לשאר הצלמים. אבל צלם מעריב ראובן קסטרו שדאג אולי מי מהצלמים האחרים יחמוד את הסידור שלו ויצלמו אף הוא, מיהר להחריבו במהירות ובדריסת רגל. ללמדך כי גם כשמצלמים ירקות בחדר מוגן ונעים וחמים בבית סוקולוב, הצילום הבלעדי עומד מעל לכל.

תצוגת ירקות חדשים כפי שסידרם הצלם הנדיב צביקה טישלר ונוצץ צילם

הצלם ראובן קסטרו מחריב ברגל מה שסידר כדי לשמור על צילום ירקות בלעדי

ד"ר דוד כהן, חיים אלוש מנהל משוב, איתן בן דוד מנכ"ל מועצת הירקות. בהקלקת הגדלה נוספים העיתונאי שמעון וילנאי וציון שמר מרמת הנגב

מסיבת עיתונאים עם איתן בן דוד, המון צלמים בפעולה. באו לסקופ של ירק מגביר און

שולחן תצוגה מרהיב וצבעוני של פיתוחי ירקות חדשים

עמודי התווך של העיתונות העברית מתא כתבי חקלאות ועוד תאים: איתן שאבי, רוברט דאסה המפורסם מהפרשה, וש. נחתומי מהעיתונות הדתית




 כתבה הבאה  | כתבה הקודמת  | חזרה לארכיון   | חזרה לעמוד הראשי