דקה לפני הטילים: לצאת לאביב: כלניות ורקפות עם ארוחת גורמה תנכית.
תאריך הכתבה:
18/03/2003
תמיד כשאומרים זה הזמן לצאת לנוף כי האביב כבר בפתח ובשדות פורחים מרבדים בשלל צבעים, אני תוהה לאן צריך לצאת. מי יודע כמה צריך לנסוע. לא חייבים להרחיק. בין ירושלים לתל אביב, בסמוך ליער בן שמן ישנם 2500 דונמים ששם משמרים את הנוף והחי כמו בימי התנ"ך. שמו של המקום "נאות קדומים" והוא טובל בירק הרי יהודה, סמוך למודיעין ונושק לקו התפר. אף על פי כן אומרים לך שהמקום שקט ובטוח. בין געיית הפרות, ציוץ הציפרים והשלווה שבאזור מסביב, שומעים מפעם לפעם מטחי יריות, לא משום שפרצה המלחמה, אבל יש מיטווח בסמוך. אם אתה שוכח מהצרות המקומיות, יש אוויר נפלא, צלול, חצי קריר וחצי חמים, ירוק בעיניים, מטעי זיתים והדרים ותמרים, מיקוות מיים וגיתות עתיקות שבהן דרכו יין. הכי חשוב: יש שם מרבדים של רקפות, כלניות, נוריות, צפורנים, חרציות ועוד שלל פרחים ישראלים בכל הצבעים. בכמויות עצומות ובצפיפות לא רגילה. כי לא רק שהאזור הוא שמורה, הוא היה סגור עד כה למטיילי שבתות והיה חביב בשנים האחרונות על ציבור המטיילים הדתיים של אמצע השבוע, לכן לא עברו בו המון מטיילי השבת של רוב עם ישראל, והצמחיה בו שמורה להפליא. עכשיו עם הרכב הממשלה החדשה שוקלים לפתוח את השמורה למטיילי שבת, בתקווה שההנאה החדשה של יום שבת לא תזיק לנוף. תמורת פחות ממאה שקלים לאדם, יטיילו עימך מפרח לפרח, ילמדו אותך איזו שהיא סדנה, וגם יאכילו אותך ארוחה אנינה רבת מנות כמו בימי התנ"ך: קציצות חלמית שהיא החובייזה, מקפאי עדשים ופול, זעתר צלוי וחסה ריחנית, עוגיות עדשים שנקראות אשישות, מרק דלעת, קישואים ממולאים, עשבים מגולגלים, עלי גפן נהדרים, מרקחות של ריבות, שקדים וצימוקים, חלב חבוץ שהפך לגבינה לבנה, גבינת אזוב, תמרים ממולאים, חומוסים מטוגנים וטחונים, תה צמחים ועוד שפע מעדנים טעימים. את הארוחה הזאת מגישים בגינת החורף שהיא אולם מרהיב, מקורה ויפה על שם אופירה נבון ז"ל, כי הנשיא לשעבר נמנה על הנהלת המקום. משום שצריכים להתפרנס ומספרם של המבקרים דל לאחרונה, עורכים שם גם אירועים פרטיים כמו בר מצוות חתונות וכדומה. יש במקום גם סדנאות חינוכיות. למשל: סדנת מנהיגות שכוללת כניסה למכלאה של צאן והעברת הבקר הנימצא בה מצד אחד של המיכלאה לצד שני, לך ותרוץ אחריהם בבוץ ובין מוקשי ההפרשה. כי בזאת נמדדה מנהיגותו של הרועה התנכי. יש גם סדנה לבישול תנכי בה מלמדים את המשתתפים לבשל על מטבחי גחלים בטבע איך לבשל בנוסח ימי קדם ובבריאות טובה. יש חלילניות מחופשות לנשים מקראיות, שחקנים מארחים שמתלבשים באבנטים של ימי קדם ועוד שעשועים חינוכיים משוחזרים באוהלים מרובדים לגדולים ולקטנים. יש לשמורה שהיא עמותה רשומה, צוות גדול של עובדים ושומרים וחוקרים ובראשם עומד ד"ר נגה הראובני שהוריו עוד הגו בזמנו את רעיון הקמת השמורה התנכית. בכלל לא חשוב אם אתה מגיע לשם כדי להשתתף באחת מהפעילויות החינוכיות או כדי לטייל בנוף ברכבת קרוניות שעומדת לרשותך. מה שקובע הוא המראה האדיר של פריחה ארצישראלית צפופה, שלא ראיתי בשומקום אחר בעונה זו בארצינו. זהו זה האביב כבר בפתח, ואם לא מזדרזים לצאת ולראות. הוא לא נישאר לנצח.
|
|