כתבה זו נמצאה בארכיון נוצץ  |  לעמוד הראשי של נוצץ לחץ כאן
 כתבה הבאה  | כתבה הקודמת  | חזרה לארכיון
האם כדאי לקנות את חמשת הסרטים של אפרים קישון, מי חגג עימו, וגם אינפורמציה רצינית.

האם כדאי לקנות את חמשת הסרטים של אפרים קישון, מי חגג עימו, וגם אינפורמציה רצינית.
תאריך הכתבה: 28/03/2001



צ'יקיטה לבוב מדווחת: בארוחת צהרים נוצצת ודשנה אשר נערכה באולמות רסיטל חברת גלובוס יונייטד חגגה את הוצאה לשוק של מארז חמשת סרטי אפרים קישון ב- DVD ובוידאו בהפקה מחודשת, והם: סאלח שבתי, השוטר אזולאי, תעלת בלאומילך, ארבינקה והשועל בלול התרנגולות.

לתזכורת בלבד: הסופר אפרים קישון עלה ארצה בשנת 1949, ובמהרה הפך למוביל בתחום הסאטירה בישראל בשפה העברית, למרות הקשיים שתמיד התלונן עליהם. בעל מוניטין כסופר באירופה נודע לנו בימים אלה שהוא מועמד לפרס נובל לשנת 2001.<BR> קישון כתב ביים והפיק את חמשת הסרטים הישראליים המוצלחים והפופולרים ביותר בהיסטוריה של הקולנוע המקומי. סרטים שזיכו אותו בפרסי הוקרה בארה"ב ובאירופה ובשתי מועמדויות לאוסקר. לאחרונה אותרו התשלילים המקוריים בארכיוני הסרטים, וביוזמת משה אדרי שופצו והותאמו למערכות החדישות של ימינו. כל זה תוך הקפדה רבה על איכות התמונה והצליל, אשר תורמים לחוויית הצפייה.

באירוע הצגת המארז נכחו מספר רב של שחקנים, סלבריטאים, אנשי קולנוע, משפחה וחברים. וההנחייה המצויינת של מני פאר, אשר סיפר אנקדוטות על קישון - וטען שקישון כשראה את איכות הגבוהה של החומר הישן אמר בהתרגשות: "עשו מתיחת פנים לסרטים אלה כך שנכדי יוכלו לראותם ולהנות מהם."


תקציר סרטי המארז

סלאח שבתי, הופק ב - 1964, הינו סרט ישראלי סאטירי הגדול מכל הזמנים. גיבורו המרכזי של הסרט הוא סלאח - עולה מאחת ארצות האיסלם, שהפך לדמות מוכרת מאוד לציבור הודות לביצועו המבריק של חיים טופול. הסרט היה מועמד לאוסקר כסרט הזר הטוב ביותר לאותה שנה, זכה בשני פרסי גלובוס הזהב בקטגוריית הסרט הזר והשחקן המצטיין. זכה גם לפרס התסריט בפסטיבל סאן פרנסיסקו ועוד שבחים אחרים. בהשתתפות מיטב שחקני הקולנוע: גילה אלמגור, אריק אנשטיין, גאולה נוי, זהרירה חריפאי, שרגא פרידמן ועוד.
קישון סיפר שכשנודע לגולדה מאיר שסרט זה מייצג את ישראל באוסקר האמריקאי, התנגדה לכך וטענה ש"למה עלינו לעשות בושות". וכשהסרט חזר עטור פרסים, אמרה "לטעות זה אנושי".

השוטר אזולאי
הופק ב - 1971 - לאור ההצלחה של הסרט הראשון הבמאי - סופר סיפר שעניין אותו להוכיח לכולם שזה לא היה עניין של מזל אלא גם של כשרון. והחליט לעשות סרט שני, בכיכובו של שייקה אופיר. הוא אברהם אזולאי - שוטר המשרת מזה 20 שנה במשטרת ישראל ומשרה זו הנה החשובה ביותר בחייו.
בשל טוב ליבו הוא מוותר לפושעים הקטנים והפאשלות הרבות הן הסיבה שדרגתו אינה מועלית. ולא יודעין משתף פעולה עם המוח של עולם התחתון ויוזם עסקה טובה לקידומו.
סרט מרגש זה זכה בפרס גלובוס הזהב בשנת 1971 והיה מועמד לאוסקר בקטגוריית הסרט הזר הטוב ביותר. ללא ספק, המרשים ביותר בסרט הינו משחקו של שייקה אופיר - דמות השוטר ליוותה אותו עד סוף ימיו. אין ספק שגולתו של קישון גם היתה בבחירת הצוות שלו - כי גם בסרט זה כמו הקודם משתתפים השחקנים הטובים ביותר של הקולנוע הישראלי: ניצה שאול, זהירה חריפאי, יוסף שילוח, יעקוב בנאי, גבי עמרני ועוד.

תעלת בלאומילך
סאטירה מבריקה שהופקה ב - 1969 ולמרות השנים היא עדיין אקטואלית.
בלאומילך - בכיכובו של בומבה צור הגדול - בורח מבית משוגעים, גונב פטיש אויר ומתחיל לקדוח תעלה במרכז תל אביב - שם איפה שפעם עמד קולנוע מוגרבי - פשוט כך . פעולה זו גורמת להמולה רבה - הרעש משגע את השכנים והפקקים משתקים את כל העיר.
כל אנשי הדרג הגבוה - ראש העיר, מפקח משטרה וכו' אינם מבינים מי נתן את ההוראה. והקידוח של בלאומילך בינתיים מגיע לים הממלא את התעלה, והופך את תל אביב לוונציה הקטנה. הסרט מורכב מרגעים אבסורדים ומצחיקים מאוד. זכה בפרס בפסטיבל ברצלונה ופרס חבר השופטים במונטה קרלו בשנת 1969. היה גם מועמד לפרס גלובוס הזהב. גם כאן משחק שייקה אופיר.

ארבנקא
זה השם של פרחח ובטלן - ידידנו חיים טופול - אשר יודע לסדר את השוטרים, צוחק על פקידוני הממסד ועל "פרוטקציונרים". אנשי העדות השונות ושל עולם התחתון הם גם נושא של לעג אצל ארבינקא. הוא חולם לזכות פעם בפייס, ומחליט להגשים את חלומו בדרך מאוד בלתי מקובלת. בדרך להגשמה זו כובש את ליבה של שוטרת - גילה אלמגור - הסרט הוא מקומי מאוד ואינו זכה להצלחה רבה - ואכן הוא די בינוני בהשראה לקודמיו. אבל הדמות שבונה טופול חשובה ומוצלחת. היא מתקשרת מאוד עם טיפוסים שרובצים גם היום סביבנו. משתתפים גם אבנר חזקיהו, יוסי בנאי, והגשש החיוור - שרק בשבילם כדאי לצפות בסרט שוב ושוב.

השועל בלול התרנגולות
ח"כ אמיץ דולניקר, חש בליבו ובעודו ממתין לטיפול הוא שוקע בחלום דמוקרטי מתוק . בחלום הוא מגיע יחד עם מזכירו החנפן לכפר נידח הנקרא "עין כמונים" מקום מנותק מהציוויליזציה . דולניקר שאינו יכול לדמיין שקיים מקום ללא מערכת פוליטית כלשהי קובע מייד בחירות למוכתר הכפר. מכאן מתפתח הסרט דרך תחבולות פוליטיות מצחיקות ובחירות סוערות. זהו הסרט הפחות מוכר מכולם וסוף הדרך הקולנועי של אפרים קישון. משתתפים שייקה אופיר, ספי ריבלין, מוסקו אלקלעי, ניצה שאול, זהרירה חריפאי ועוד.


 כתבה הבאה  | כתבה הקודמת  | חזרה לארכיון   | חזרה לעמוד הראשי